Często jemy zupę z dyni. Jest łatwa do przygotowania i można robić ją wielu odsłonach , od dietetycznej z dodatkiem masła i gałki muszkatołowej po rustykalną z kiełbasa grzankami.
Potrzebujemy tylko dwóch rzeczy - dynię i ulubione dodatki.
Dynię trzeba przygotować.
Wybrać pestki,
obrać i pokroić na kawałki
Ugotować, a następnie rozdrobnić blenderem
Jeśli przecieru dyniowego będzie dużo, można go poporcjować i zamrozić.
Pozostałą część gotujemy z warzywami lub łączymy z ulubionym wywarze warzywnym lub mięsnym. Blendujemy i gotowe.
Najsmaczniejsza jest z grzankami
Natomiast po dodaniu kiełbasy otrzymujemy zupę dyniowa, którą chętnie jedzą nawet panowie.
U nas się w Wielkopolsce na to mówi korbolówka :D Tylko u nas się podaje z kuleczkami, jak kluski ziemniaczane i dodaje śmietany ;)
OdpowiedzUsuńTo czekam na przepis na korbolówkę i te kluseczki ziemniaczane. A jeśli chodzi o regionalne smaki, to za jakiś czas spróbuję zrobić kluski sląskie. (Jak tylko ziemniaki nie będą takie wodniste.)
OdpowiedzUsuń