poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Pierwsza zupa z dyni

Często jemy zupę z dyni. Jest łatwa do przygotowania i można robić ją wielu odsłonach , od dietetycznej z dodatkiem masła i gałki muszkatołowej po rustykalną z kiełbasa grzankami.
Potrzebujemy tylko dwóch rzeczy   -  dynię i ulubione dodatki.

 Dynię trzeba przygotować.
Wybrać pestki,


obrać i pokroić na kawałki


Ugotować, a następnie rozdrobnić blenderem
Jeśli przecieru dyniowego będzie dużo, można go poporcjować i zamrozić.
Pozostałą  część gotujemy z warzywami lub łączymy z ulubionym wywarze warzywnym lub mięsnym. Blendujemy i gotowe.
Najsmaczniejsza jest z grzankami
Natomiast po dodaniu kiełbasy otrzymujemy zupę dyniowa, którą chętnie jedzą nawet panowie.

2 komentarze:

  1. U nas się w Wielkopolsce na to mówi korbolówka :D Tylko u nas się podaje z kuleczkami, jak kluski ziemniaczane i dodaje śmietany ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To czekam na przepis na korbolówkę i te kluseczki ziemniaczane. A jeśli chodzi o regionalne smaki, to za jakiś czas spróbuję zrobić kluski sląskie. (Jak tylko ziemniaki nie będą takie wodniste.)

    OdpowiedzUsuń